Krutá pravda o palmovém oleji

Část 1.

Dnes se chci podělit o zkušenost a poznání o pěstování palmy olejové, ze které se získává palmový olej a z jader palmojádrový tuk. Před dvěmi lety jsem navštívila Jižní Ameriku. Konkrétně Ekvádor a Peru. Oblast, o které se zmiňuji konkrétně se nazývá Puerto Quito. Nachází se asi 100 km na západ hlavního města Ekvádoru, Quita.

 

V těchto místech, které leží v nadmořské výšce 160 m.n.m. byl původně tropický deštný prales, tzv. biografické chocó. Což je oblast deštných lesů na Pacifické části Kolumbie a severu Ekvádoru. Je to jeden z nejrozmanitějších ekosystémů na světě.

 

Dříve, tedy před vysázením olejových palem, zde rostly stromy s běžnou výškou 40 m, liány a epifyty. Dále pozemní malé nedřevnaté rostliny, patro menších stromů a vysokých keřů. Toto zelené, na kyslík bohaté společenství doplňují rostlinní parazité, kteří se starají o výrobu kompostu, dále kvetoucí rostliny, masožravé rostliny a stromy, které poskytují obživu pro přírodní obyvatelstvo deštného pralesa. Díky olejovým palmám zde vymizel původní ekosystém a původní druhy rostlin a živočichů byly vytlačeny.

 

Jedná se o řady palem, na zemi roste tráva, která se v těchto oblastech a deštných pralesích nikdy přirozeně nevyskytovala. Tráva na tak velké rozloze není totiž přirozenou součástí deštných pralesů. Původní živočichové rostou v korunách stromů, na zemi leží tlející listí, které se rozkládá na přirozený kompost a hnojivo pro další život.

 

Tam, kde kdysi býval deštný prales, tam je nyní vysázená tráva a na obrovských plochách se pase dobytek, který sem byl opět zcela nepřirozeně zavlečen.

 

Olejové palmy (v pojmenování místních Palma Africana), původně pocházejí z Afriky a byly sem vysázeny za účelem rozšíření mezinárodního obchodu. Prostě jako dobrá investice pro soukromé investory.

 

V 70. letech minulého století došlo k přerozdělení a přeprodáni těchto panenských oblastí za účelem rozšíření zemědělství a obchodu v těchto končinách. Z původních 5 000 tun, které se z Ekvádoru vyvezly v roce 1970, se v 80. letech vyváželo 49 000 tun a nyní je to 365 000 tun palmového oleje.

 

Konzumací palmojádrového tuku přispíváte ke zmenšování ploch původního lesa, rozšiřování pastvin pro dobytek a snižování kyslíku ve vzduchu.

 

Proč je vlastně o palmový tuk takový zájem? Potravinářský průmysl jej hojně využívá kvůli výborně odolnosti vůči vysokým teplotám. Čím je více tuk odolnější, tím je jeho použití širší. Ke zdravotním důsledkům se vůbec nepřihlíží. Při masové spotřebě jde o to, aby komodita měla co nejlevnější, nejuniverzálnější a nejširší působení. Což přesně palmový tuk splňuje. Proto se stal nejvíce obchodovaným tukem na světě.

 

V dalším článku, který bude navazovat na téma palmového tuku, si řekneme působení a dopad na lidské zdraví.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tropick%C3%BD_de%C5%A1tn%C3%BD_les

https://www.indexmundi.com/en/commodities/agricultural/oil-palm/

http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Ochrana-pralesu/Rostlinstvo-destnych-pralesu/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Palmov%C3%BD_olej



Autor: Ing. Pavla Gazdíková


Komentáře

Napište komentář